joi, 31 iulie 2008

Peninsula 2008


Marţi, ziua zero, puţină lume, dar pregătită pentru câteva zile de festival în adevăratul sens al cuvântului. Aria Urbană din Braşov au fost ok, dar nu sunt în totalitate pe gustul meu.
Miercuri, prima zi, din păcate a plouat într-una, trupe ca The Amsterdams având de suferit din cauza asta. De ei am auzit numa până acum(dacă se poate numi "auzit" cititul pe net), eram curios, dar nu destul de curios cât să stau în ploaie pe toată durata concertului. Am stat câteva piese, mi-au plăcut băieţii, aş vrea totuşi să prind un concert întreg înainte să îmi formez o opinie clară. Am rămas la Luna Amară după, nu i-am văzut de câţiva ani şi nu pot să zic că s-a schimbat ceva în prestaţia lor. Sunt ok, lumea s-a simţit bine, nu sunt eu cel mai mare fan ca să fiu entuziasmat. După Luna Amară au urmat(tot la scena Mureş) Omul cu Şobolani, trupa mea de suflet, moment în care nu mă mai interesa nici ploaia, nici noroiul, nici lumea care se împingea, nici nimic. Încă nu am prins concert OCS care să nu îmi placă, e drept, sunt foaaaarte subiectiv când vine vorba de ei. N-au fost în forma de la Cluj din urmă cu aproximativ 2 săptămâni, dar nu mai erau după o pauză de câteva luni :). Din prima seară a fost de departe concertul meu preferat, am şi plecat acasă când s-a terminat, fără să mă intereseze că la Kiss Arena mai erau încă Şuie Paparude. Nici nu mi-a mai părut rău că nu au ajuns Zdob şi Zdub, nu cred că mai rezistam la încă un concert în aceeaşi seară.
Joi, ziua a doua, în afară de Kumm nu m-a interesat nimic în mod special aşa că am fost mai mult pe la beri decât pe la concerte. Din fericire nu a mai plouat, şi deşi nu am scăpat de noroi, a fost mult mai ok decât miercuri. Kumm au fost extraordinari, ca întotdeuna, publicul lor a fost la fel, atmosfera de festival de care tot vorbesc eu când zic de Peninsula(şi multă lume nu înţelege ce e aşa deosebit faţă de alte concerte). După Kumm nu prea m-a interesat nimic, am trecut doar pe la Kiss Arena pentru LTJ Bukem, dar n-am stat mult.
Vineri, ziua a treia, era ziua cu cele mai multe nume mari. Am ajuns mai târziu un pic, din cauza ploii, aşa că am ratat concertul clujenilor de la The Mushroom Story. Am stat la bere pe terasa de lângă scena Zakuska în timpul concertului Ţapinarii, singurul moment care ne-a plăcut fiind refrenul melodiei "Du-te naibii". Ne-am mutat la scena mare pentru Viţa de vie, care au făcut spectacol, mă bucur că au prins în sfârşit o oră bună la Peninsula, după ce anii trecuţi erau mult prea târziu. Mie mi s-a părut că nu au sunat foarte bine, nu se sincronizau bine între ei cu instrumentele, dar se pare că nu multă lume a sesizat, părerea generală fiind "un concert foarte tare". Au urmat Morcheeba, care aveau de spălat nişte păcate de la B'Estivalul de anul trecut când au sunat ca dracu. Se pare că anul trecut a fost un accident, de data aceasta au sunat impecabil. Multă lume a plecat la alte scene din plictiseală, Morcheeba nu cântă muzică de sărit pe ea, mie chiar mi-a plăcut. După Morcheeba au urmat AB4, singurul din formula veche fiind solistul(Doru). Din trupele care îmi plăceau în perioada în care au apărut(OCS, Coma, AB4...) erau singurii pe care nu i-am văzut live până acum, fiind cam scumpi la vedere. Doru, deşi arăta "dezamăgitor de normal" vorba lui Roxa, a cântat exemplar. Toate piesele cunoscute şi aşteptate, plus piese noi, o atmosferă nici pe departe incendiară, dar foarte plăcută. Am plecat încântat de la concert, nu am aşteptat degeaba un concert AB4 atâta timp. Pe la Kiss Arena am fost doar în trecere, în timp ce mixa ATB, dar suprafaţa de cocalari pe metru pătrat întrecea orice limită admisibilă.
Sâmbătă, din păcate ultima zi, am început-o cu concertul Coma pus la o oră total aiurea(17:30). Singura potrivire între trupa Coma şi ora respectivă a fost seria de cântece în variantă acustică de la începutul concertului. Apropo, în ultimul număr din revista Sunete e gratis cd-ul Coma Light(piese Coma în variantă acustică). Băieţii au cântat foarte bine, au avut parte de destul de multă lume(să nu uităm că deşi nu ploua, era încă noroi mult pe jos) şi concertul a fost unul reuşit. Totuşi, nu pot să nu mă gândesc ce era la un concert Coma în noroi dacă nu era partea acustică de la început şi ar fi fost la o oră mai înaintată. Mai târziu am fost la scena Zakuska pentru concertul Byron, care mi-au plăcut foarte mult în Teatru 74. Din păcate de data asta, deşi au cântat foarte bine, eu nu eram în starea necesară pentru muzica lor lipsită de agresivitate (ca să nu zic leşinată). Am rămas în zona scenei Zakuska, la bere, până la concertul Beatsteaks, care au fost de departe surpriza plăcută a festivalului. Toată lumea a fost de aceeaşi părere. Nimeni nu ştia nimic de ei, nimeni nu cunoştea nici o piesă, toţi au plecat fani de acolo! Interacţiunea solistului cu publicul a fost exemplară, stage diving, comentarii legate de bungee-jumperi (Don't dieee!!!, Stay Alive!!!), solistul a fost pur şi simplu genial. Muzica lor nu spune nimic special, nici nu-s curios să îi ascult acasă, dar showul live e unul cum rar vezi. E greu de explicat în cuvinte cum m-am simţit la concertul unei formaţii de care n-am fost deloc curios şi care m-a impresionat atât de tare.
În concluzie, ediţia de anul acesta a fost mult mai slabă ca anul trecut, în mare parte din cauza vremii(nu a fost Peninsula, a fost Ploinsula). Line-upul a fost subţirel, toată lumea spera la surprize pe linia asta, dar în afara de Morcheeba, nimic interesant. Sper să nu fiu prost înţeles, m-am simţit foarte bine la festival, puţin mi-a păsat că a plouat aproape în continuu, dar putea fi muuult mai mult. Rămân speranţele pentru la anul, din păcate sunt zvonuri de toate felurile, cum că s-ar putea să nu se mai ţină la Tg-Mureş, lucru care mi s-ar părea chiar nasol, locaţie mai bună ca malul Mureşului nu cred că se poate găsi.

Un comentariu:

Lucian Lirca spunea...

cu toate ca am fost la festival doar o zi, mi-am dat seama ca nu s-a comparat cu editia de anul trecut, din pacate. sper ca editia viitoare sa fie mai reusita,daca nu, mergem la pestivalu mare din Ungaria, ca doar e la un scuipat