joi, 6 mai 2010

Piste de biciclisti in Tg-Mures

În seara asta am dat o tură cu bicicleta pe strada Libertăţii, stradă care e în lucru de ceva vreme. Partea bună e că e vorba de o reabilitare completă, inclusiv infrastructura, deci vom avea o stradă noua. Altă parte bună e că este finanţare pentru toată lucrarea (fonduri europene) deci nu vom sta cu şantierul sub fund pe termen nelimitat. Altă parte bună e că în sfârşit se fac şi piste de biciclişti în Tg-Mureş. Dacă nu greşesc (şi nu cred că greşesc), e vorba de prima stradă care va avea piste de biciclişti. Caricatura de la Platoul Corneşti nu se poate numi pistă de biciclişti, plus că nu foloseşte decât agrementului, nu e şi pentru transport. Pista de biciclişti de pe str. Libertăţii va deservi o mică parte din oraş. Deşi pe mine personal mă bucură mult, consider că cel mai important ar fi să fie legat cartierul Tudor de centru prin piste de biciclişti (pe marginea Pokloşului ar fi perfect) şi bineînţeles, accesul pe două roţi în centru să fie permis.
Acum să zic şi de partea negativă, că nu prea obişnuiesc să vorbest de lucruri dinastea doar de bine. Viitoarea pistă de biciclişti de pe str. Libertăţii este jalnică. În primul rând nu e împreună cu drumul, e împreună cu trotuarul. Hai să zicem că pentru siguranţa biciclistului e un lucru bun, mai ales la noi, unde nu există cultura asta încă. Dar problema tocmai de aici vine. La fiecare intrare într-o curte sau la un teren avem denivelări, coborârea trotuarului la nivelul asfaltului de pe drum, lucru deosebit de deranjant pentru biciclist. Nu e perfect, nu e gata încă, dar va fi sigur, rapid şi civilizat. La mai mare!

6 comentarii:

Radu Luca spunea...

E o chestie buna. Ma tot gandesc de ceva vreme sa imi iau o bicicleta. Sper sa imi iasa pana la urma.

omucu spunea...

eu am de anul trecut. una simpla, frumoasa, de oras. Peugeot :P

Marales Razvan spunea...

foarte buna ideea

Anonim spunea...

super tare blogul, te astept si pe la mine

Unknown spunea...

Din pacate in Romania nu ai cum sa pui pistele de ciclisti la nivelul partii carosabile! De ce? Pai ai spus-o chiar tu... cand Dorel-soferul vede ca are un spatiu cat de mic pe unde sa se bage clar ca o va face indiferent de rolul zonei respective! Si decat sa pui in pericol viata biciclistului mai bine nu!

Cat despre accese la proprietati si terenuri... ce sa faci? Nu-i asiguri la om acces in curte iese scandal... si pe buna dreptate pana la urma.

Din pacate din cauza lipsei de civilizatie a soferului de pe la noi lucrurile trebuie facute cum se poate astfel incat sa iasa ok pentru toate partile implicate. Si intotdeaua de multumit nu-i vei putea multumi pe toti! Numai cand ne-om civiliza suficient sa stim sa ne respectam unii altora drepturile (in cazul asta e vorba de depturile soferului vs. biciclist vs. pieton)!

Lara D'art spunea...

tu esti din mures?